Vijf jaar getrouwd

De tijd is snel gegaan. Vorige week vrijdag 1 maart  waren Arnest en ik vijf jaar getrouwd. Een grote zegen dat we nog steeds gespaard zijn voor elkaar en mogen genieten van de band die de Heere gelegd heeft, versterkt heeft en nog steeds versterkt. Vijf jaar getrouwd betekent ook dat ik alweer iets langer dan vijf jaar in Gambia woon. Ik ben dankbaar hoe de Heere geleid heeft door alle moeilijke en mooie momenten. Hij heeft bewezen de Getrouwe te zijn, een waarmaker van Zijn woorden en beloften. De Heere heeft mij naar Gambia geroepen met de woorden uit Jeremia 1 waarin Hij ook beloofd heeft Zijn woorden in mijn mond te geven. Dat heb ik, dat hebben we, steeds weer opnieuw nodig. Niet ónze woorden maar Zíjn woorden, niet ónze wil maar Zíjn wil.  

Bezoek uit Nederland en opening opvanghuis
We hebben de afgelopen weken en nog steeds, veel bezoek uit Nederland. Zo zijn mijn ouders twee weken op bezoek geweest. Na vijf jaar niet in Gambia geweest te zijn was het mooi voor hen om een beeld te krijgen van ons leven en de projecten in Gambia. We hebben een mooie tijd met elkaar gehad. Ook mijn broer is daarna geweest met zijn oudste dochter en vrienden. Op dit moment is er nog een groep in Gambia met wie we mooie ontmoetingen hebben gehad. Eén van die bijzondere momenten is de opening van het opvanghuis. Zaterdag 24 februari was de dag. Voor de opening van het opvanghuis was ook Jan Dirk van Nifterik, de directeur van HVC aanwezig met zijn vrouw Lia. Ze verbleven de eerste dagen bij ons in huis en voor Lia was het de eerste keer in Afrika. De opening van het safehouse was heel bijzonder. Met een beperkt gezelschap van enkele Gambiaanse dominees, leiders van chriselijke organisaties en een bus vol Nederlandse gasten werd er geopend met Bijbellezing en gebed. Daarna vertelde Arnest hoe hij de visie van de Heere ontving en hoe de de Christian Care Foundation (de Gambiaanse stichting waar het opvanghuis onder valt) is ontstaan. We zongen met elkaar, dankten de Heere en er was een speciaal openingsmoment waarin Arnest samen met de directeur van HVC een lint doorknipte. Ook vertelde één van de bestuursleden van de Christian Care Foundation hoe hij christen werd in een moslimfamilie en wat daar allemaal op af komt. De opening was extra speciaal omdat er ook verdrukte christenen in ons midden waren die al een plekje hebben gekregen in het opvanghuis. Het was echt een gezegende bijeenkomst en we bidden dat de Heere dit werk zal blijven zegenen, zowel in Gambia als in Nederland. Op dit moment wordt er in Nederland hard gewerkt aan het vormgeven van twee nieuwe werkgroepen. Daarover hoop ik meer te kunnen vertellen in één van de volgende blogs.

Terugblik prachtig voorjaarsconcert in Lunteren
Afgelopen zaterdagavond was het voorjaarsconcert in Lunteren, georganiseerd door ons thuisfrontteam. We konden via de livestream van de Reformatorische Omroep alles goed meekrijgen. Het internet liet ons zowaar niet in de steek. Heel bemoedigend om de kerk zo vol te zien en door de camera’s van de RO konden we verschilende familieleden en bekenden zien zitten. Het was een prachtig concert met een mooi mannenkoor uit Ede en ook het kinderkoor zong prachtig. Voor Arnest was het bijzonder bemoedigend dat de meditatie die ds. Pronk hield, overeenkwam met de preek die hij had voorbereid voor de dag erna, zondag. U kunt het hele concert terugkijken via deze link. Echt de moeite waard om daar even voor te gaan zitten!

Studenten in Nigeria
Op dit moment komt het studieverlof van de drie theologiestudenten weer dichterbij. Het is de bedoeling dat ze, zoals elk jaar, in de maand mei voor ongeveer 3 maanden naar Gambia komen. We kijken ernaar uit om de jongemannen weer onder ons te hebben, van hen te horen (en zo mogelijk te implementeren) wat ze geleerd hebben. Ze zullen de preekbeurten van Arnest grotendeels overnemen. Hoewel het de liefde van zijn hart heeft, heeft Arnest er nu best een grote kluif aan; preken op woensdag en zondag, zorgen voor de kudde en daarnaast de verschillende projecten aansturen. Als de studenten hier zijn zullen ze veel kunnen helpen. Ze zitten nu aan het einde van hun tweede studiejaar. Na hun verlof hopen ze eind augustus terug te gaan naar Nigeria voor leerjaar 3 en daarna het laatse leerjaar. U begrijpt dat er best wat komt kijken bij het opleiden van drie studenten, ook op financieel gebied. Vliegtickets, studiekosten, dagelijks onderhoud etc. zijn zaken die betaald moeten worden. We zijn dankbaar dat de Adventkerk in Veenendaal bereid is hiermee te helpen. Zij zijn echter ook afhankelijk van giften, die hiervoor via de diaconie binnenkomen. Mogen we u vragen de studenten en hun opleiding in uw gebeden mee te nemen en zo mogelijk ook financieel te steunen? Uw gift kunt u overmaken op het rekeningnummer van de ‘Diaconie der Gereformeerde Gemeente’; NL48 SNSB 0941 6643 33 o.v.v. ‘studenten Gambia’. Hartelijk dank alvast.

Vijf jaar geleden, de kerkdienst op onze bruiloft.
Het officiële moment tijdens de opening van het opvanghuis. Arnest met Jan Dirk van Nifterik, directeur van stichting HVC
We konden goed meekijken naar het voorjaarsconcert in Lunteren vorige week zaterdag.
Leopaul, één van de theologiestudenten in Nigeria, kreeg de gelegenheid om op valentijnsdag te spreken over ‘Liefde’ in het Motherless Babies Home (vertaald: moederloze baby’s tehuis). Hij sprak vanuit 1 Korinthiërs 13:1-8.
Fijn dat deze dames voor de moederloze baby’s willen zorgen.