Tijd om weer eens bij te ‘praten’

Het is begin juni, vlak voor het regenseizoen. Er is pas al één nachtelijk buitje gevallen maar de grote regens blijven nog uit. Dat is heel fijn, zodat we nog even verder kunnen met wat bouwactiviteiten. Over deze bouwactiviteiten en meer leest u in deze blog. Veel leesplezier..! Vergeet ook de foto’s onderaan deze blog niet.

Theologiestudenten voor verlof in Gambia
Vorige maand hebben we de drie studenten die aan de Nigerian Reformed Theological School studeren van het vliegveld opgehaald voor hun zomervakantie in Gambia. In het afgelopen jaar hebben ze opnieuw veel geleerd in Nigeria. Ze hebben lesgekregen in vakken zoals Religie Filosofie, Oude- en Nieuwe Testament Theologie, Religie Sociologie, Christelijk Leiderschap, Hebreeuws etc. Ook hebben ze in Nigeria veel tijd ‘in het veld’ doorgebracht; preekbeurten in verschillende gemeenten, evangeliseren in de dorpen, kinderclub leiden etc. We zijn dankbaar dat ze alle drie ook dit tweede jaar met heel goede resultaten hebben mogen afsluiten.
Hun tijd in Gambia is alles behalve vakantie te noemen. Ze nemen grotendeels de preekbeurten van Arnest over en samen met ons pakken ze het evangelisatie- en kinderwerk op. Daarnaast neemt Arnest de maanden dat ze hier zijn uitgebreid de tijd om ze verder op te leiden; met name op het gebied van hermeneutiek.

Twee nieuwe studenten
We zijn heel blij en dankbaar dat twee nieuwe jongemannen uit de gemeente zich mochten voegen bij de studenten. Deze twee mannen, Patrick en Areziriss, zijn al een tijdje lid van onze gemeente en hebben aangegeven zich geroepen te weten tot het predikambt. Beiden zijn van presbyteriaanse komaf waar ze eerder een theologische opleiding gevolgd hebben. Patrick heeft een gezin met 4 jonge kinderen en kan vanwege praktische redenen niet aan de opleiding in Nigeria beginnen. Wel zal hij in Gambia door Arnest opgeleid worden. Areziriss is alleenstaand en heeft wel de praktische mogelijkheden om de 4-jarige studie in Nigeria te volgen. Voor hem zijn er echter geen fondsen beschikbaar. De opleiding, inclusief vliegtickets, kost ongeveer €3500 per jaar. Mocht u lid zijn van een kerkelijke gemeente en denkt u dat uw diaconie open staat om onze kerk in Gambia hiermee te helpen, dan horen wij graag van u. Het is ons gebed dat we in de (hopelijk nabije) toekomst onze eigen theologische school in Gambia mogen hebben.

Voortgang werkzaamheden kerk Pacholling
In de afgelopen maanden is er stap voor stap gewerkt aan de fundering van de derde gemeente in het dorpje Pacholling (het dorp waar wij ook zullen gaan wonen). Het mooie is dat een aantal kerken in Nederland heeft bijgedragen en nog steeds bijdraagt aan de bouw, zoals de CGK in Noordeloos en de Evangelische Gemeente in Helmond. Daarnaast zijn er wellicht ook anderen die helpen maar van wie we de namen niet weten. Heel hartelijk dank voor uw betrokkenheid. Bovenal bidden we om een zegen van de Heere dat Hij de kerk in dit dorpje wil zegenen en dat velen, door de prediking in en rond dit gebouw, wil gebruiken tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Voortgang werkzaamheden opvanghuis
In Nederland is inmiddels een nieuwe werkgroep gestart voor het opvanghuis. Zij staan in gebed om het safehouse-project heen en organiseren ook activiteiten om het project materieel te kunnen ondersteunen. Mooi is dat een deel van de werkgroep in Gambia is geweest en ook bij de officiële opening 24 februari jl. Vorige maand heeft het team een succesvolle actie georganiseerd voor moederdag. Het is verdrietig dat het nodig is maar we zijn blij dat er op dit moment gewerkt kan worden aan de bouw van een bijgebouw met gezamenlijke keuken, eetgelegenheid en een opslagruimte. Op dit moment zijn er vijf appartementen voor individuen, koppels of een klein gezin. We hopen in de nabije toekomst ook te kunnen starten met de bouw van grotere appartementen voor gezinnen. Op dit moment kunnen we nog geen gezinnen opvangen.

Ons huis
In de vorige blog schreef ik dat het een beetje spannend zou worden met de bouw van ons huis omdat we 12 juli ons huurhuis uit moeten. Maar hoe wonderlijk kan het gaan. De eigenaar belde een tijdje geleden op met de vraag of we niet nog een halfjaar in het huurhuis willen blijven. We stonden met onze oren te klapperen. Is dit dezelfde man die ons met verbaal geweld het huis uit probeerde te zetten? De man die vertelde dat zijn zus uit Amerika het huis nodig had etc.? Vanuit Nederland kregen we steeds meer verontrustende vragen; ‘Jullie moeten je huis al bijna uit en je nieuwe huis is nog niet af.. maak je je daar geen zorgen over?’ Hoewel het een beetje spannend werd wat er zou gaan gebeuren hebben we ons er geen zorgen over kunnen maken. De Heere is goed en zorgt op Zíjn tijd en Zíjn manier. We zijn wel weer verwonderd hóe de Heere ook deze keer zorgt.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het dak van het nieuwe huis. Hopelijk is het op tijd af voordat binnenkort de grote regens vallen. Ook is er al begonnen aan het stucen van de buiten- en binnenmuren. We krijgen uit Nederland regelmatig de vraag hoe het ervoor staat met de financiën voor het huis. We merken dat veel mensen betrokken zijn, daar zijn we dankbaar voor! Op dit moment is er nog €1.000 in het ‘potje’. Bouwen is tijdrovende en dure klus. Veel moet er nog gedaan worden; elektriciteit aangelegd, loodgieterswerk, ramen, deuren etc.. eigenlijk het hele afwerken nog. Als u van harte betrokken bent op het werk dat wij in Gambia, in de kracht van de Heere, mogen doen dan zouden we uw gift waarderen. U kunt uw gift overmaken op het rekeningnummer van stichting HVC: NL51 ABNA 0561 4551 39 o.v.v. ‘8015-huisvesting’. Omdat stichting HVC een ANBI status heeft is uw gift belasting aftrekbaar. 

Invulling verlof
In de vorig blog schreef ik over ons verlof naar Nederland D.V. augustus/september. Inmiddels zijn onze vliegtickets geboekt en langzaam aan begint ook de agenda zich te vullen. Hieronder alvast een overzicht van de presentaties/bijeenkomsten die tot nu toe gepland zijn D.V. Deze lijst zal in de komende tijd nog aangevuld worden maar wellicht ziet u er al wat tussen staan om te reserveren in uw agenda.

DatumWat
Woensdag 28 augustusMarkt in samenwerking met Van Baaren Diervoeders │Rhenen
Zaterdag 7 septemberOntmoetingsmiddag/avond familie, vrienden, kennissen│Veenendaal
Dinsdag 10 septemberPresentatie Evangelische Gemeente│Helmond
Zaterdag 14 septemberKampvuuravond│De Klomp
Dinsdag 17 septemberPresentatie vrouwenbijbelstudievereniging CGK│Noordeloos
Wo 18 sept. t/m vr 27 sept.Vakantie in Hardenberg
Zaterdag 28 septemberPsalmzangavond Pniëlkerk│Veenendaal
Zondag 29 septemberOntmoetingsavond jeugdvereniging CGK │Noordeloos
Zaterdag 5 oktoberOntmoetingsmiddag/avond familie, vrienden, kennissen│Veenendaal
Zaterdag 12 oktoberConcert Gereformeerde Gemeente│Dordrecht
Dinsdag 15 oktoberPresentatie vrouwenvereniging Gereformeerde Gemeente│Woerden
De vijf studenten en Arnest voor de ingang van de kerk. Achteraan in het midden Areziriss
en rechts achteraan Patrick.
De fundering van het kerkgebouw in Pacholling is in de maak. De foto is genomen toen we bezoek hadden uit Nederland. Op de foto Frans van der Ham.
Er wordt hard gewerkt aan de stenen voor de bouw van het bijgebouw bij het opvanghuis. Elke steen wordt met de hand, met behulp van een mal, gemaakt.
Het dak erop; een zware klus. Al het ijzerwerk werd zonder kraan of een ander hulpmiddel naar boven getild. Komende week komen de houten balken erop en als laatste de zinkplaten.