Theologiestudenten; uw hulp gevraagd

Vanaf het moment dat we aankwamen in Gambia drie weken geleden, zaten we meteen weer lekker in het werk. Nou ja, lekker.. het klimaat was wel echt weer wennen. Het is in deze periode nog ruim 30 graden met een gevoelstemperatuur rond de 45 graden. De eerste dagen waren we constant erg moe maar na een kleine week konden we weer op normaal tempo aan de slag. Er wordt op dit moment gewerkt aan de ommuring van het land voor de derde gemeente en op het land waar ons huis komt worden er bomen gekapt zodat er straks een ommuring neergezet kan worden. Er is een nieuw vertaalteam aan de slag om een radioprogramma naar het Soninke te vertalen. Soninke is één van de vele stamtalen die in Gambia wordt gesproken maar het is een relatief kleine groep mensen en de meeste van hen zijn moslim. Het was lastig om trouwe christelijke vertalers te vinden maar inmiddels is dat gelukt.

In de vorige vlog ben ik vergeten om een video te delen. Deze video is, na toelichting middels een powerpoint, getoond tijdens de presentaties in Nederland. Klik hier voor de video. U werpt via de video een kleine blik in een deel van onze werkzaamheden in Gambia.
Binnenkort verwachten we een grote zending meubels te ontvangen in Gambia. Deze meubels hebben we vorig jaar gratis gekregen van de Fruytier school in Apeldoorn, mijn laatste werkgever, i.v.m. een renovatie. Het was even zoeken waar we zoveel kuub konden opslaan omdat het nog niet direct nodig was in Gambia. We kregen een mooi aanbod van transportbedrijf Waaijenberg in Ede; alles mocht daar al die tijd gratis opgeslagen worden en ze hebben zelfs ook nog voor het transport gezorgd van Ede naar Gilze waar de stichting ‘Gambia For You’ is gevestigd; een stichting die wekelijks containers naar Gambia verscheept. Super dat het vervoeren van de meubels, het transportklaar maken etc. mogelijk was dankzij een aantal sterke mannen!

Genezen van malaria
Gambia heeft een sub-tropisch klimaat en we kennen hier ook malaria. Malaria kan je krijgen door een muggenbeet. Overigens draagt niet elke mug malaria bij zich. Ik ben nooit bang geweest om malaria te krijgen en slik ook geen malarone om me te beschermen tegen malaria, ik kan niet elke dag pillen slikken alleen uit voorzorg. Overigens raad ik het toeristen wel aan om te slikken als ze in het regenseizoen komen. In de bijna 5 jaar dat ik in Gambia woon heb ik nog nooit malaria gehad en ik heb dat steeds als heel bijzonder ervaren omdat het best veel voorkomt hier. Inmiddels weet ik wat het is om malaria te hebben. Ik voelde me al ruim een week niet goed en ik dacht dat het met de warmte te maken had maar vorige week donderdag liep m’n koorts gevaarlijk op en heeft Arnest me naar het ziekenhuis gebracht. Uit bloedonderzoek bleek dat ik malaria had. Ik heb me een kleine week echt ziek gevoeld maar inmiddels gaat weer heel goed. Opnieuw zijn we heel erg dankbaar naar de Grote Heelmeester die heeft willen genezen en de middelen heeft gezegend! Met de moeilijkheden geeft Hij, onverdiend, ook steeds weer de uitkomst.

Thuisfrontteam
Al het werk wat we met Gods hulp in Gambia mogen doen en ook in Nederland tijdens ons verlof, zou een stuk zwaarder zo niet onmogelijk zijn zonder ons thuisfrontteam. De leden van ons thuisfrontteam zijn zowel op de voorgrond als op de achtergrond zeer actief om ons te steunen in het werk. We hebben regelmatig contact met elkaar, elke maand is er een videomeeting en tussendoor is er ook regelmatig contact. Ze bidden voor en met ons, denken mee in zaken zoals bijvoorbeeld onze huisvesting, zetten acties op, gaan mee naar presentaties, verzorgen de nieuwsbrieven, zoeken naar sponsors en nog veel meer. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat we een uniek team hebben. Iedereen is intrinsiek gemotiveerd en zeer betrokken op de verspreiding van het Evangelie in Gambia. Jaarlijks komen ze ook naar ons toe in Gambia. Het nieuwe echtpaar in het thuisfrontteam, Jaap en Petra Dirksen, hopen ons D.V. maart 2024 in Gambia op te zoeken. We zijn blij dat het team uitgebreid kon worden met Jaap en Petra. We kunnen wel zeggen dat ze door Gods hand wonderlijk aan het team zijn toegevoegd. Wellicht kunt u hen er zelf eens naar vragen. Op onze website onder het kopje ‘thuisfrontteam’ kunt u wat meer over hen lezen. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Theologiestudenten
De drie theologiestudenten die vanuit onze gemeente in Nigeria aan de  NRTC studeren zijn inmiddels bezig aan hun tweede jaar (van de vier). Het eerste leerjaar hebben ze alle drie met goede cijfers afgerond. Na 3 maanden studieverlof in Gambia zijn ze afgelopen augustus weer teruggegaan naar Nigeria voor het tweede studiejaar. Ze hebben een vol programma en krijgen onder andere les in de vakken apologetiek, godsdienstsociologie, godsdienstfilosofie, theologie van het Oude en Nieuwe Testament, Hebreeuws. Per jaar kost de opleiding voor de drie studenten in totaal ruim 9.000 euro. Vorig studiejaar zijn alle kosten (vliegtickets, studiefees, dagelijks onderhoud van de studenten etc.) betaald door de diaconie van de Gereformeerde Gemeente in Veenendaal. Dit is bekostigt vanuit de opbrengst van de jaarlijkse verkoping, een ouderenmiddag en een aantal andere giften vanuit de gemeente. Echter, inmiddels is de bodem van deze spaarpot bereikt. Voor de voortgang van het evangelisatiewerk in Gambia is het heel belangrijk dat er (jonge) mannen opgeleid worden in de zuivere bediening van Gods Woord. Mogen we u vragen de studenten en hun opleiding in uw gebeden mee te nemen en ook financieel te steunen? Uw gift kunt u overmaken op het rekeningnummer van de ‘Diaconie der Gereformeerde Gemeente’; NL48 SNSB 0941 6643 33 o.v.v. ‘studenten Gambia’. Hartelijk dank alvast.

Een gedeelte van de meubels dat op dit moment onderweg is naar Gambia.
De drie theologiestudenten in hun klaslokaal in Nigeria.
Ben je er ook bij?!