Start John Bunyan kleuterschool

In deze blog delen we weer wat dingen met jullie; over onze huisvesting en de start van een christelijke kleuterschool. Onderaan de blog, bij de foto’s, vindt je ook een uitnodiging voor een prachtig voorjaarsconcert met o.a. het Christelijk Mannenkoor uit Ede. Welkom!

Een blog met allemaal bijzonder mooi nieuws. We hadden eigenlijk 11 januari uit ons huis moeten zijn maar we mogen er een halfjaar langer blijven wonen. Dat is makkelijk gezegd maar het ging niet zo makkelijk. Om een lang verhaal kort te maken; na een stevig gesprek en onderhandelingen met de eigenaar kunnen we tot D.V. 12 juli blijven zitten waar we zitten. Wonderlijk hoe de Heere het hart van de huurbaas overgebogen heeft en we nu ‘rustig’ ons huis verder kunnen bouwen. Vanwege onverwachte extra werkzaamheden is het project wat vertraagd. Een voorbeeld hiervan is dat we zelf verantwoordelijk zijn om de hele weg van de hoofdweg naar ons huis boom- en struikvrij te maken. Dat was een flinke klus die een paar weken in beslag genomen heeft. Toen de ‘weg’ vrij was konden er pas vrachtwagens met zand, gravel etc. doorheen.  
Inmiddels is de fundering helemaal uitgegraven en volgende week hopen we te kunnen beginnen met het storten van beton voor de fundering. Het is, zoals met zoveel in Gambia, een taai proces. We moeten er constant bovenop zitten om te kijken of het wel goed gaat. Bijna dagelijks gaat één van ons wel kijken.. dat kost veel tijd en energie omdat het bijna een uur rijden is.

Start kleuterschool bij tweede gemeente
De visie van onze kerk is om bij elke kerk ook een eigen school te hebben. Tot nu hadden we onvoldoende middelen om ermee te starten. Echter, onlangs bezocht Arnest met een collega-dominee de tweede gemeente in Galowya en die gaf ons waardevolle tips hoe we, zonder schoolgebouw, al wel zouden kunnen starten met lesgeven aan kleuters. Inmiddels zijn we druk met de voorbereidingen voor het starten van drie kleuterklassen in het kerkgebouw. Die voorbereidingen zijn o.a. logo en banners voor de school, toiletten en een wateraansluiting. De meubeltjes en schoolmaterialen hebben we grotendeels al, allemaal de afgelopen jaren/maanden al ingezameld en opgestuurd vanuit Nederland. We hopen in de toekomst voldoende financiële middelen te hebben om stap voor stap, klas voor klas, een schoolgebouw te bouwen voor zowel basis- als voortgezet onderwijs.
Het doel van de school is christelijk, kwalitatief goed onderwijs maar daarnaast zal het ook als evangelisatiemiddel dienen. Het is een christelijke school maar ook moslims zijn welkom. Christelijk onderwijs, geïntegreerd in alle vakken, zal een prominente plek krijgen. Daarnaast is de school een middel om een betere ingang te krijgen bij de buren in de naastgelegen wijken. Misschien denkt u; moslims op een christelijke school? Ja, dat kan. We hebben hier al diverse voorbeelden van gezien in Gambia. In eerste instantie brengen islamitische ouders hun kinderen niet graag naar een christelijke school maar de resultaten van leerlingen op christelijke scholen in Gambia zijn zoveel beter dan die van de islamitische of overheidsscholen dat veel islamitische ouders eieren voor hun geld kiezen. Er zijn ook ervaringen dat islamitische ouders boos naar school komen, nadat ze hun kinderen thuis christelijke liederen horen zingen of Bijbelteksten horen opzeggen. De school doet dan niet moeilijk en zegt; prima, als je het er niet mee eens bent breng je je kinderen maar naar een islamitische overheidsschool. Negen van de 10 keer komen diezelfde kinderen binnen de kortste keren weer terug.

Terugblik winterfair woensdag 24 januari
Afgelopen woensdag was er een winterfair op het terrein bij Van Baaren Diervoeders in Rhenen. Er was meer dan 50 meter aan kraam en alle voorbereidingen zijn het volgens het thuisfrontteam meer dan waard geweest. De opkomst was boven ieders verwachting. Er was veel te koop, te zien en te belven. Er stond een barbecue aan met heerlijk vlees, oude ambachten waren te bewonderen (o.a. een midwinterhoorn blazer en een smid). De kinderen kwam ook aan hun trekken bij het sprinkussen en het ponyrijden. Een paar sfeerfoto’s vindt u onderaan deze blog.
De volgende actie van het thuisfrontteam staat ook alweer gepland; noteer D.V. 2 maart alvast in uw agenda!

Het graven van de fundering (80 cm diep) van het huis is een zware klus in de brandende zon
Het logo van de John Bunyan kleuterschool / basisschool. In typisch Gambiaanse stijl.
Veel belangstelling op de winterfair
De kinderen vonden het fantastisch op de rug van de pony
Welkom!