Radiostudio en uitnodiging zangavond

De laatste blog schreef ik vanuit Nederland. Nu weer een blog vanuit Gambia. Inmiddels zijn we alweer bijna 2 weken in Gambia. Na een voorspoedige vlucht vanuit Zaventem, België landden we  in de avond op het vliegveld in Gambia. Een neef van Arnest stond ons op te wachten om ons met zijn auto naar huis te brengen. We zijn veilig thuis gekomen maar vraag niet hoe. Een ritje wat normaal ongeveer 30 minuten duurt duurde nu 3 uur. De auto ging kapot en we kregen het na een hoop gepruts niet meer aan de praat. De taxi waar we vervolgens met onze koffers in overstapten begaf het na 200 meter ook. En je raadt het al.. de 3e taxi kreeg ook problemen. Het is regenseizoen in Gambia en de straten lijken meer op rivieren, vol met gaten en kuilen. Menig auto die daar niet tegen kan. Welkom weer terug in Gambia!
We zijn uiteindelijk thuis gekomen en het was fijn om Yama en de andere huisgenoten weer te zien. Zoals gebruikelijk in Gambia is iedereen altijd welkom en ons huis bleek vol te zitten met vriendjes, vriendinnetjes en nichtjes. De eerste dagen zijn we in huis vooral bezig geweest met dingen repareren. De motoriek van de meeste Gambianen is niet zo fijn en er is van alles kapot gegaan; kraan in de keuken, de wc, wastafel, lampen, strijkplankovertrek etc. etc. Samen met de warme benauwdheid en de vele regen was en is het echt weer wennen om terug te zijn.

Kerk gaat live
In de kerk werden we weer warm welkom geheten en Arnest heeft meteen de eerste zondag gepreekt. We proberen elke zondag live te gaan op Facebook. Als u onze kerkdiensten wilt (terug)kijken kunt u op Facebook zoeken op ‘Bible Action Centre Ministries’. We hopen in de nabije toekomst ook live te kunnen gaan op Youtube, omdat niet iedereen Facebook heeft. Daarvoor zijn we nog op zoek naar abonnees van ons Youtube-kanaal. Wilt u zich abonneren? Abonneren is gratis en kan via de volgende link: https://www.youtube.com/channel/UCT5epDmoAeXpW-vQAkQ6DaA

Radiostudio
In Nederland hebben we een goed gesprek gehad op het kantoor van Trans World Radio Barneveld waar we ons businessplan voor een radiostudio hebben ingediend en toegelicht. We zijn dankbaar dat het plan is goedgekeurd en dat TWR het benodigde budget heeft willen schenken om de studio te kunnen afwerken en inrichten. Vorige week zijn we daar meteen mee begonnen en we hopen het over enkele dagen af te hebben. Dat is nodig want binnen een week komt er een technicus van TWR naar Gambia met apparatuur om te installeren maar wat ook belangrijk is; om ons te trainen hoe de apparatuur werkt en hoe een radiostudio gerund hoort te worden. Wij hebben er namelijk nog geen ervaring mee. Aan de training nemen diverse gemeenteleden deel die vervolgens ingezet kunnen worden in de studio. Zo fijn dat dit allemaal mogelijk is gemaakt en we kijken ernaar uit om op korte termijn de eerste Evangelieboodschappen via de radio te kunnen delen met de inwoners in alle uithoeken van Gambia en delen van Senegal. 

Studenten in Nigeria
De drie studenten Chris, Daniel en Leopaul zijn inmiddels in Nigeria aangekomen voor hun studie aan de theologische school. Ze hebben een week les achter de rug en ze maken het goed. De reis naar Nigeria, met een overnachting in een hotel in de hoofdstad Lagos, maakte diepe indruk op ze. Het was hun eerste vlucht en eerste overnachting in een hotel. Daniel en Leopaul zijn zelfs nog nooit buiten Gambia geweest. De volgende dag vlogen ze al vroeg met een binnenlandse vlucht naar de deelstaat waar de school is gevestigd. De jongens noemen het dorp waar de school gevestigd is  ‘een bos’, in the middle of nowhere. Ze moesten er even aan wennen maar kunnen de stilte en het gebrek aan afleiding nu erg waarderen. Er is naast de lessen veel tijd voor zelfstudie; tijd die ze in Gambia nooit zoveel hebben gehad.

Actie wielrenners zeer geslaagd
Op zaterdag 3 september jl. heeft een groepje wielrenners uit de Christelijk Gereformeerde Kerk in Noordeloos maar liefst 160 kilometer gefietst voor het evangelisatiewerk in Gambia. Zij zijn enthousiast gesponsord door verschillende mensen, wat het fantastische bedrag van bijna €3000 heeft opgebracht. Ontzettend bedankt! Geeft deze actie jou inspiratie om ook een mooie actie te organiseren? Neem contact op met ons thuisfrontteam via tft@familiejassey.nl of 06-43781748.

Uitnodiging zangavond
Ons thuisfrontteam heeft op zaterdagavond D.V. 8 oktober een mooie zangavond georganiseerd in de Adventkerk in Veenendaal. Onderaan deze blog vindt je de flyer met meer informatie. Het belooft een mooie avond te worden! Kom je ook? Wij hopen er via een live-verbinding ook bij te zijn. De flyer vindt je onderaan deze blog.

Wist u dat
In het vliegtuig verveel ik me altijd een beetje. Slapen lukt me nooit, voor lezen heb ik niet genoeg concentratie tijdens het vliegen. Mijn hoofd is altijd vol met gedachten over wat we weer achterlaten in Nederland, wat we kunnen verwachten in Gambia en hoe ik me deze keer zal verhouden tot de cultuurverschillen. In 6 uur tijd vliegen we als het ware van de ene cultuur in een compleet andere cultuur. Terwijl ik zat te mijmeren over de grote cultuurverschillen kwamen er een soort van ‘Wist u dat’-momentjes bij me naar boven die ik als een notitie in m’n telefoon gezet heb. Het lijkt me leuk om ze te delen:

Wist u dat:

 • wij 12 weken in Nederland geweest zijn
 • Wij gemiddeld 1 keer per week mee uiteten genomen zijn
 • Andrea zoveel is aangekomen dat ze de laatste weken niet meer op de weegschaal durfde
 • Ze in Gambia van rijst met kip en kip met rijst wel weer zal afvallen
 • Arnest in Nederland yoghurt met pindakaas at
 • Arnest het heel vervelend vond om oma na een bezoekje alleen achter te laten (in Gambia wonen grootouders altijd bij hun kinderen)
 • Arnest het gek vindt om een presentje mee te nemen als we bij iemand op bezoek gingen. In Gambia is het andersom en krijg je vaak wat mee van degene die je bezoekt
 • Meer mensen ons kennen dan wij hen
 • Dit voor ons soms verwarrend is als we mensen tegenkomen die ons groeten alsof we hen kennen
 • Wij die mensen nu ook groeten alsof we hen kennen
 • We in Nederland genoten van het feit dat we altijd elektriciteit, gas, water en benzine tot onze beschikking hadden
 • We het heerlijk vonden om elke dag een planning te hebben die ook uitkwam
 • We stiekem het hectische en onverwachte leven in Gambia ook wel een beetje misten
 • We de eerste weken regelmatig tot 11.00 uur hebben uitgeslapen
 • We het heerlijk vonden om niet al om 5.00 uur gewekt te worden door kukelende hanen en loeiende moskeeën
 • We het niet erg vonden om geprikt te worden door muggen omdat de muggen in Nederland geen malaria bij zich dragen
 • Arnest vindt dat hij niet gegeten heeft als hij geen rijst op heeft
 • Arnest mijn verjaardag heel ongastvrij vond omdat er geen maaltijd geserveerd werd
 • Arnest zijn Hollandse maaltijd vaak mixt met bijna een halve pot appelmoes
 • Arnest het snelste Nederlands leerde van ons 5-jarige nichtje (en zij Engels van hem)
 • Het combineren van twee culturen erg verrijkend is
 • Ons leven nooit saai is
 • We dankbaar zijn dat we een Hemelse Gids hebben die ons altijd leidt en bijstaat
 • Hij ons draagt, ook als we dat niet altijd voelen.
Van harte welkom!
De drie studenten aan de theologische school in Nigeria. V.l.n.r. Christopher, Leopaul en Daniël