Naar Nederland!

De titel van de blog zegt het al; we hopen over een poosje naar Nederland te komen. De bedoeling is dat Arnest en ik samen komen van D.V. 31 augustus t/m 26 november. Mijn ticket is al geboekt. Voor Arnest zitten we nog in het langdradige proces van een visum aanvragen. Daar komt veel papierwerk bij kijken. Op 22 juli heeft hij een afspraak bij de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal. Daarna krijgen we als het goed is binnen 4-5 weken een reactie van de ambassade. Maar we geloven wel dat het goedkomt, aangezien hij al twee keer in Nederland geweest is en weer netjes binnen de termijn teruggegaan is.
Na twee jaar kijken we ernaar uit om onze familie, vrienden en kennissen weer te zien. Ook zullen er concerten gehouden en presentaties gegeven worden om ons werk en de nood in Gambia onder de aandacht te brengen. Daarnaast hopen we ook de contacten met onze ‘partners’ te kunnen aanhalen zoals het GBS, NET-foundation, deputaatschap Bijbelverspreiding, TWR etc.
We hopen in het ziekenhuis achter de oorzaak van Arnest’ buikklachten te komen. Een ander belangrijk doel van onze reis is ook meer de tijd te kunnen nemen voor bezinning, een kerkelijk handboek maken, visiedocumenten uitwerken. Taken waar we in Gambia niet aan toekomen. Verder is een belangrijk onderdeel van onze komst naar Nederland ook om even op adem te komen.  

Kampvuuravond in september
Zoals de meesten van jullie wel weten is het inmiddels een traditie dat er elk jaar een kampvuuravond georganiseerd wordt. Vorig jaar vond het in een iets andere vorm plaats in de grote zaal van de Adventkerk maar dit jaar hopen we weer een echte kampvuuravond te hebben op de vertrouwde locatie in Opheusden. Het staat gepland op D.V. zaterdag 11 september. Het is elk jaar weer een hele sfeervolle en gezellige avond rondom het vuur. Arnest en ik geven een presentatie en met z’n allen zingen we tot eer van God onder (hopelijk!) een heldere sterrenhemel. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor een hapje en een drankje. De laatste keer waren er meer dan 100 mensen aanwezig. We hopen dit jaar op minstens het dubbele aantal.. We willen u / jou namelijk heel graag ontmoeten! Ook als u ons nog niet persoonlijk kent en meer wilt weten over ons werk en leven in Gambia is dit een ideale gelegenheid om kennis te maken. Alles in een Afrikaanse sfeer! De uitnodiging met de mogelijkheid om je aan te melden vind je onderaan deze blog.

Zorgwekkende ontwikkelingen in Islamitisch Gambia
Ik heb eerder al geschreven over het feit dat de islam steeds meer radicalere vormen begint aan te nemen in Gambia. Veel meer dan voorheen zie je vrouwen met een nikab op straat (volledig gesluierd) en mannen met lange jurken, baarden en keppels op. Verder is het ook opmerkelijk te noemen dat er ineens allemaal Kung Fu (vechtsport) scholen worden geopend. Dat op zichzelf is nog niet wat ons het meest bezorgd maakt. We hebben echter inside informatie ontvangen dat er een islamitische beweging actief is die begonnen is om in het uiterste puntje van Gambia, diep in het binnenland, darra’s (arabische scholen) te bouwen met als doel om als een grote beweging naar het dichterbevolkte westen van Gambia te komen. Deze beweging wordt gefinancierd vanuit het rijke Saoedi Arabië en kan dus zich dus snel voortbewegen. Dit tegenover de kerk in Gambia, die qua financiële middelen zeer weinig in te brengen heeft. Maar gelukkig hebben wij de Heere, die de eigenaar is van al het goud en zilver op aarde is (Haggaï 2:9). De Heere beloofde de Israëlieten dat de herbouwde tempel mooier zal zijn dan de tempel van Salomo. De bouwers hoefden niet in te zitten over het goud en zilver voor de tempel. Gods vijanden werkten zelfs mee aan de heerlijkheid van de tempel. Wij bidden ook van harte voor Gambia dat op Gods tijd de tafel gekeerd mag worden. Bid u ook voor een bekering in Gambia? Gambia is maar een klein landje; qua oppervlakte ongeveer 4 keer kleiner dan Nederland.. Maar als zelfs het aantal haren op ons hoofd bekend zijn bij God (Mattheüs 10:30) zou Hij dan niet van Gambia afweten? Zeker wel!

Kerk
In mijn vorige blog schreef ik over het pijnlijke feit dat we dominee Joshua niet langer konden laten preken in onze gemeente vanwege een aantal onbijbelse opvattingen die hij had ontwikkeld. Het feit dat hij niet meer mocht preken heeft hem erg aangegrepen en ook tot bezinning gebracht. Hij heeft ons opgezocht en aangegeven toch wel samen de Bijbel te willen bestuderen over de specifieke thema’s. En we zijn dankbaar dat de Heere hem heeft geholpen om de zaken in Bijbels licht te zien. Dominee Joshua preekt nog niet maar er wordt gewerkt aan een weg terug.
In de vorige blog schreef ik ook over Chris, die nu regelmatig in de tweede gemeente zal preken. Voor de (jonge)mannen die in onze gemeenten voorgaan vinden we het heel belangrijk dat ze goed de tijd nemen om hun preek voor te bereiden. Met Chris zijn werk in een Nigeriaans lokaal restaurant was dat helaas niet mogelijk. Om Chris meer tijd te geven voor studie zou hij het beste een eigen business kunnen starten zodat hij zijn tijd vrij kan indelen. Als kerk wilden we hem graag helpen maar dat was financieel onmogelijk. We zijn dankbaar dat stichting HVC wilde inspringen en Chris wilde helpen met een startkapitaal. Inmiddels heeft Chris een shop gevonden en sinds vorige week is hij begonnen met de verkoop van tweedehands kleding, speelgoed, elektronica etc.

Andere ontwikkelingen
Kerk
We mochten een paar dagen geleden een gift van €1500,- ontvangen van de kerkelijke gemeente van een bevriend echtpaar, bestemd voor het kerkgebouw van de tweede gemeente in Galowya. Daar zijn we erg blij mee. Met dat bedrag kunnen we de muren ophogen tot aan het dak. Na het regenseizoen hopen we dat we genoeg middelen hebben om het dak te plaatsen zodat de gemeente in een stenen gebouw kan samenkomen in plaats van onder een zinkplaten dak op houten palen zoals dat nu het geval is.

Safehouse
De ontwikkelingen rond het safehouse staan ook niet stil. De bouwvakkers zijn hard bezig om het ruwe metselwerk en het dak van de eerste 5 appartementen af te krijgen voordat de echt grote regenbuien zullen gaan vallen. We zijn dankbaar dat we verder kunnen met de afbouw. Meerdere jaren van fondsenwerving werpen hun vruchten af. Hartelijk dank ook voor uw bijdrage(n)! Onze speciale dank gaat naar Jan en Carla den Hertog die zich onvermoeid inzetten om fondsen te werven voor dit project d.m.v. het verkopen van kaarten, cadeau-artikelen, het initiëren van statiegeldacties etc. Belangrijk werk want fondsen blijven nog nodig.

Bijbelverspreiding
Onlangs mochten we weer een groot aantal bijbels en kinderboeken van het GBS ontvangen en ook weer uitdelen. We krijgen steeds meer verzoeken, ook vanuit buurland Senegal. Het is mooi om zo een klein middeltje te mogen zijn in het verspreiden van het Evangelie. We konden afgelopen weekend een evangelisatie-team blij maken met bijbels, die ze deze week aan het verspreiden zijn over verschillende dorpjes in het binnenland van Gambia. Ook mochten we een Gambiaanse stichting voor christelijke lectuur helpen door ze bijbels en boekjes te geven om te kunnen verspreiden tijdens één van hun evenementen. Ze werden echt uit de brand geholpen want ze hadden zelf niets.. een stichting voor christelijke lectuur zonder lectuur..

Hartelijk dank dat je de moeite hebt genomen om deze blog te lezen. Dank voor je betrokkenheid en meeleven. Het is voor ons mooi om te kunnen delen hoe de Heere voortgaat met Zijn werk in Gambia. Hij bestuurt alles! Hij heeft ons niet nodig, we staan vaak alleen maar in de weg. Daarom is het des te meer bijzonder dat hij ons toch wil gebruiken als klein instrumentje in Zijn hand. Iets waar we ons blijvend over verwonderen. We hopen dat je voor ons en ons werk (Gods werk!) wil (blijven) bidden.

“En Hij heeft tot mij gezegd: Mijn genade is u genoeg; want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Zo zal ik dan veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij wone. Daarom heb ik een welbehagen in zwakheden, in smaadheden, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus’ wil; want als ik zwak ben, dan ben ik machtig.” 2 Korinthe 12: 9-10.

Van harte welkom, leuk als je er bij bent!
Chris (2e van rechts) voor zijn nieuw te openen shop, samen met Arnest, dominee Joshua en andere broeders uit de kerk
Impressie kampvuuravond