Moeilijke beslissing, adoptie, criminaliteit

Ha allemaal, leuk dat je weer de moeite neemt om de blog te lezen. Ik vind het altijd weer lastig wat ik zal kiezen om in de blog te schrijven want als ik alles zou benoemen wat ik hier meemaak had ik nu al boek vol gehad. Toch maar een selectie dan.

Moeilijke beslissing
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; op dit moment hebben we net een lastige situatie in de kerk achter de rug. Dominee Joshua, de dominee die al een tijdje bij onze gemeente hoort en de tweede gemeente in het dorpje Galowya dient, kan helaas niet meer in onze gemeenten preken. Dominee Joshua komt oorspronkelijk uit een pinkstergemeente maar door de bijbelschool (die wij ook volgen en waar hij in het derde jaar zit) en persoonlijke bijbelstudie, voelde hij zich niet meer thuis in de pinksterbeweging. Hij vond aansluiting bij onze gemeente en toen we wisten dat hij dezelfde Bijbelse leer nastreeft, heeft onze gemeente hem toegelaten om ook in onze kerken te preken. Helaas is er de laatste maanden bij dominee Joshua wat gaan broeden. Zonder dat wij een vermoeden hadden is hij door het bekijken van filmpjes op Youtube weer teruggetrokken naar de pinksterbeweging. Vorige week kwam hij bij ons op bezoek en deelde mee dat hij van mening veranderd is over een aantal bijbelse zaken. Onder andere vertelde hij dat hij gelooft dat een vrouw prima predikant kan zijn en dat we als christenen allemaal in tongen kunnen spreken als we dat willen. Helaas was hij niet bereid om samen de Bijbel te bestuderen op zoek naar het bijbelse antwoord op deze en andere zaken. ‘God heeft dit persoonlijk aan mij geopenbaard’ zo stelde hij. Vele gesprekken hebben niets uitgewerkt. Erg verdrietig dat we hem moeten laten gaan als predikant van onze gemeente. De Heere laat zich echter ook nu niet onbetuigd in onze gemeente. Juist de laatste maanden hebben we met Chris, één van de jongens die Arnest al een paar jaar aan het opleiden is, veel gesproken over zijn roeping en het dienen als predikant. Chris (begin 20) heeft al jong een duidelijke roeping ontvangen om als predikant te dienen. Deze roeping is ook veel bevestigd en de laatste maanden wees alles er steeds meer op dat hij móet, ook al ziet hij zichzelf als niet capabel en te jong. Gezien de huidige situatie met dominee Joshua, hebben wij hem de vraag gesteld of hij bereid is deze kleine gemeente in het binnenland te dienen. Met veel verootmoediging heeft hij dit mogen aannemen. Afgelopen zondag heeft hij daar voor het eerst gepreekt, terwijl zijn opleiding bij Arnest en zijn studie aan de Bijbelschool ondertussen gewoon doorgaan.

Adoptie van Yama
Op dit moment zitten we in het adoptieproces van Yama. Yama is de 14-jarige dochter van Arnest. Tot haar 12e heeft Yama haar moeder niet gekend; vanaf het moment dat Yama geboren is heeft haar moeder haar genegeerd. Alle zorg kwam op Arnest neer. Omdat Yama mij vanaf het begin als haar moeder ziet, we inmiddels meer dan 2 jaar samen zijn en Yama’s biologische moeder nog steeds niet naar Yama omkijkt hebben we besloten dat het goed is dat ik Yama adopteer. Dit maakt het ook makkelijker voor ons om met Yama naar het buitenland te reizen, zonder dat we daar steeds schriftelijke toestemming van haar moeder voor nodig hebben. Het proces rond de adoptie is op zich vrij gemakkelijk in Gambia. Ik moet een verklaring van de notaris ondertekenen dat ik Yama wil adopteren en Arnest en Yama’s moeder moeten bij ‘Childwellfare’ een verklaring ondertekenen dat ze akkoord gaan dat ik Yama adopteer. Yama’s moeder heeft mondeling al toegestemd. Praktisch gezien is het een vrij makkelijk en snel proces, maar emotioneel is het voor Arnest erg zwaar. Het contact met Yama’s moeder maakt dat alle traumatische ervaringen met deze vrouw in het verleden weer naar boven komen. We hopen dat we het proces snel kunnen afronden.

Toename criminaliteit
De criminaliteit neemt de laatste maanden en met name de laatste weken enorm toe in Gambia. Waar je eerder zelden van roofovervallen, moord hoorde (hooguit een paar keer per jaar) is het nu wekelijks in het nieuws. En dat voor een landje dat 3 keer kleiner is dan Nederland. De moorden gaan vaak ook gepaard met lugubere details, wat altijd gelinkt is aan zwarte magie. Bij een aantal moorden werden bijvoorbeeld de geslachtsorganen van de mannen en vrouwen weggesneden. Deze worden vervolgens door de marabu (een man die zwarte magie uitoefent) gebruikt om duivelse krachten te verwerven om iemand bijvoorbeeld snel veel geld te laten verdienen. De roofovervallen nemen ook steeds meer toe en dat op klaarlichte dag. Iemand komt naar je toe, zegt dat je je telefoon moet afstaan en laat ondertussen een mes zien. Mensen worden op klaarlichte dag in hun huis overvallen, beroofd en soms ook vermoord. De daders hebben grotendeels vrij spel want de politie is hier niet zo georganiseerd en opgeleid zoals bijvoorbeeld in Europa. Ook ontbreken de middelen simpelweg om goed onderzoek te doen. Bijzonder zorgwekkende ontwikkelingen. Volgens velen is de oorzaak de deportatie van Gambianen uit verschillende Europese landen (Duitsland, Zweden etc.); Gambianen die dachten het in Europa te kunnen gaan maken maar vanwege illegaal verblijf door de politie zijn opgepakt en line recta op het vliegtuig zijn gezet, terug naar Gambia. We hopen en bidden dat er tijdens de presidentsverkiezingen aanstaande december een andere, capabele en verantwoordelijke president wordt gekozen.

Voortgang safehouse
De voortgang van het safehouse gaat voorspoedig. De fundering is gelegd, het ijzeren staaldraad samengevoegd tot pilaren. Eén dezer dagen zullen we starten met het opbouwen van de muren van de eerste 5 appartementen. Helpt u mee om de opvanglocatie voor verdrukte christenen verder uit te breiden? Er is nog veel te doen: nog meer appartementen bouwen, een huisje voor de beveiliger, receptie / kantoortje, een borehole (een eigen watervoorziening door middel van diepe boring, pomp en watertoren). Als u praktisch wilt helpen door financieel te ondersteunen dan kan dat eenvoudig via deze link.

Taartenactie voor vaderdag
Het thuisfrontteam is bezig met het voorbereiden van een heerlijke taartenactie voor vaderdag (D.V. zondag 20 juni). Liefde van de man gaat immers door de maag. Houd uw inbox goed in de gaten de komende tijd! Voor leden van de Adventkerk in Veenendaal is de flyer van deze actie binnenkort te zien op de website van de kerk onder ‘Acties’.

Yama op het strand vlakbij ons huis
Lekker gek doen
De fundering van het safehouse, bijna zover om de muren te metselen