‘… en verhindert ze niet’

Family worship
“In hoeveel dagen heeft de Heere de aarde geschapen?” vraag ik. Omstebeurt mogen ze hun antwoord geven; moeder zegt; ‘in één dag’. Bubacar, haar zoontje van 3 zegt ‘in twee dagen’, de oudere dochters zeggen ‘vijf’ en de ander ‘zes’. Vervolgens stel ik ze de vraag: “Wie was de eerste mens op aarde?”. Buurjongen Famara zegt vol overtuiging: ‘Jezus’. De anderen halen hun schouders op; ze hebben geen idee. Als ik je nu vertel dat ik deze vragen stelde aan christenen… Als gezin doen we elke avond na het avondeten (rond 20.00 uur) familyworship; we zingen, bidden, lezen en denken samen na over een bijbelgedeelte. Een buurjongetje van 12, die al langere tijd kind aan huis is, doet vanaf het begin mee. Sinds een aantal weken sluit ook een alleenstaande moeder met haar vier kinderen aan, een buurvrouw van een paar compounds verderop. Vanwege hun achtergrond (rooms katholiek) hebben ze een zeer beperkte bijbelkennis. Aan de hand van de Engelstalige kinderbijbel van Van Dam gaan we stapje voor stapje door de bijbelse geschiedenissen en komen we ook bij de essentie van het christendom; het geloof in de Heere Jezus. Op zondag gaan ze ook met ons mee naar de kerk. Het is zo belangrijk dat het Evangelie gepredikt wordt.. ook op een begrijpelijke manier aan de kinderen. We mogen ze niet verhinderen. Het is zo mooi, puur en voor onszelf ook leerzaam om samen met kinderen na te denken over ‘de dingen die boven zijn’.

Zomervakantie voor drie theologiestudenten
Over drie weken hopen de drie studenten die in Nigeria aan de Nigerian Reformed Theological College studeren voor een periode van ongeveer drie maanden naar Gambia te komen voor een ‘zomervakantie’. De jongens hebben echter al aangegeven dat ze niet van plan zijn om vakantie te houden maar dat ze graag met Arnest nog meer willen studeren, evangeliseren en voorgaan in de diensten. Daniël en Chris hadden al preekervaring voordat ze aan de opleiding begonnen en ook in Nigeria zijn ze af en toe voorgegaan in de reformatorische gemeenten. Arnest zal de komende tijd veel minder preken, maar vooral als mentor fungeren voor de drie studenten. Daardoor komt er naar verwachting ook weer iets meer ruimte in zijn agenda die hij op hoopt te vullen met de aansturing van andere projecten: laatste fase van het bouwproces voor de opening van het opvanghuis voor ex-moslims, start van de bouw van de derde gemeente (in de buurt van het opvanghuis) en het voorbereiden van programma’s voor de radio. De studenten hebben veel geleerd in dit eerste jaar aan de theologische school. In het begin waren ze verrast dat de leer van de school overeenkomt met de leer van onze kerk in Gambia. In Gambia zijn we een ‘vreemde eend in de bijt’ maar op de school en in de kerken in Nigeria merkten ze dat we niet de enigen zijn. We kijken uit naar hun komst en zijn benieuwd naar hun (leer)ervaringen in Nigeria. Na de drie maanden hopen ze weer terug te gaan naar Nigeria.. voor de volgende drie studiejaren. Zie foto van de studenten onderaan deze blog.

Verblijfadres in Nederland
Ons thuisfrontteam is de afgelopen tijd druk geweest met de zoektocht naar een verblijfplaats voor ons in de periode dat we in Nederland zijn (D.V. september/oktober). Het is niet makkelijk om voor een relatief korte periode woonruimte te vinden. Maar toen kregen we het aanbod van een vriendin uit Amerongen die kortgeleden nog met haar broer in Gambia was. Ze hoorde van de zoektocht en bood spontaan haar huis aan. Vanwege ons gastvrije onthaal van hen in Gambia leek het haar leuk om op deze manier iets terug te kunnen doen. Daar zijn we blij mee. Niet al te ver van Veenendaal waar de kerk is en waar de meeste familieleden wonen. We kijken nu al uit naar heerlijke wandelingen in het bos en aan de uiterwaarden. De belangrijkste reden voor onze komst naar Nederland zijn de ziekenhuisbezoeken; voor zowel Arnest als mij. Ook de kampvuuravond kan natuurlijk niet ontbreken. Omdat we deze keer voor een kortere periode hopen te komen is het thuisfrontteam ook aan het kijken of er naast de kampvuuravond nog een ander ontmoetingsmoment georganiseerd kan worden zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen zien, zonder ons hele verlof door Nederland te hoeven crossen. Een ander belangrijk doel van ons verlof is namelijk ook een beetje op adem komen. De ervaring vanuit andere verloven naar Nederland leert dat dat heel lastig is, we hopen daarom op uw begrip als we uw of jouw uitnodiging moeten afslaan. Houd de nieuwsbrieven van het thuisfrontteam in de gaten voor de data van activiteiten en ontmoetingsmomenten.

Momentopname tijdens de familyworship
De drie studenten (geel gemarkeerd). V.l.n.r. Daniel, Leopaul en Christopher, samen met een aantal Nigeriaanse studiegenoten
Sfeerimpressie kampvuuravond vorig jaar