Bijzondere ontwikkelingen

Auto
Degenen die wel eens in Gambia geweest zijn weten dat de wegen hier een grote uitdaging zijn. De ene weg is nog ruiger dan de andere, zeker als je de dorpjes in gaat of wat verder het binnenland in. Alleen een paar hoofdroutes zijn geasfalteerd. Met het vele mulle zand, diepe kuilen en grote keien bijna niet te doen met een gewone auto. Sinds kort hebben we een auto, een stevige 4×4. Nadat we een jaar veel in overvolle (bus)taxi’s gereisd hebben zijn we hier erg blij mee. Het maakt ons flexibeler, sneller en we zijn niet meer zoveel geld kwijt aan taxikosten. De manier waarop we de auto konden kopen is het delen waard. Een Nederlander die een poosje bij ons in huis gelogeerd heeft zag hoe lastig het voor ons was om ons werk te doen zonder auto. Hij bood aan om ons een bedrag te lenen zodat we een auto konden kopen en dit in een aantal jaar terug betalen. Daar waren we erg blij. Maar het verhaal is nog niet af.. vlak voordat de afspraken over de lening rond waren kregen we bericht dat er, door een voor ons onbekend persoon, een groot bedrag is overgemaakt. Precies het bedrag wat we zouden lenen! Ook de aankoop van de auto werd bijzonder bestuurd. De vraagprijs van het type auto dat goed voor ons werk zou zijn was bijna het dubbele van ons budget. De auto’s die in Gambia verkocht worden komen bijna altijd uit het buitenland. Een buitenlandse handelaar stuurt de auto’s op en een Gambiaan verkoopt het vervolgens weer door. De Gambianen verdubbelen de prijzen om er grote winst op te maken. Toen Arnest echter bij -inmiddels onze auto- ging kijken trof hij daar de eigenaar/handelaar uit Amerika aan. Ze hadden een mooi gesprek (waaruit bleek dat hij ook christen was) en voor een relatief laag bedrag konden we deze auto kopen. Het is ook nog eens een groter en geavanceerder type dan waar we in eerste instantie naar op zoek waren! In het Engels zeggen we dan; ‘our miraculous working God’.

Grondwet
Onlangs is er bericht gekomen van de Constitutional Review Commission (CRC) over de status van de nieuwe concept-grondwet. In de brief staat in het kort gezegd dat de clausule voor vrijheid van godsdienst eruit gehaald is. Een zorgwekkende ontwikkeling. De grondwet moet nog langs verschillende afdelingen voordat het definitief kan worden maar de toon is gezet. Anderzijds zijn we niet overbezorgd dat de nieuwe grondwet er door komt. De Christian Council, die christelijk Gambia representeert, wil de zaak naar het hooggerechtshof brengen. Juridisch gezien kan deze grondwetwijziging geen stand houden. Wat hierin ook tot voordeel is, is dat het gehele bestuur van het hooggerechtshof christelijk is. Bovenal zijn we afhankelijk van de Heere die alle dingen bestuurt en in wiens hand het hart van de ‘koning’ is en Hij leidt ze waarheen Hij wil (Spreuken 21:1).

Stuk land voor safehouse
We zijn blij te kunnen melden dat de aankoop van de grond voor het safehouse, op het papierwerk na, rond is. Het wachten was op een akkoord van de Area Council (vergelijkbaar met het Nederlandse Kadaster). Het heeft veel geduld, telefoontjes en bezoekjes aan het kantoor gekost maar we hebben nu eindelijk akkoord gekregen voor de aankoop. De advocaat kan verder met het klaarmaken van de koopakte. De werkgroep in Nederland is intussen hard bezig om fondsen te werven voor de bouw van het safehouse. Mocht u ook ideeën hebben voor de fondsenwerving dan horen we dat graag!

Stuk land voor tweede gemeente
De laatste weken zijn we op zoek geweest naar een stukje land voor de bouw van een kerkgebouwtje voor onze tweede kerkelijke gemeente, in Galowya. Tot nu toe worden de kerkdiensten gehouden in de achtertuin van de ouderling, onder een paar zinkplaten op palen. De stukken land die we zagen waren helaas te duur. Maar de ouderling dacht ineens aan een stuk land dat ooit is gebruikt door een kerk. Het land is destijds door het dorpshoofd aan die kerk geschonken in ruil voor wat colanoten. De kerk is echter nooit goed van de grond gekomen en de grond ligt er al jaren verlaten bij. De dominee is er vandoor gegaan met al het kerkgeld. Dat is alweer zo’n 20 jaar geleden. De ouderling is vorige week naar het dorpshoofd gegaan met de mededeling dat we een kerkgebouw in zijn dorp willen bouwen en of we dat land mogen hebben. We zijn dankbaar dat het dorpshoofd en de dorpsraad daarmee ingestemd hebben. Tegen slechts een kleine symbolische vergoeding wordt onze kerk eigendom van dit stukje land. God is trouw! We geloven dat Hij ook zal voorzien in de middelen voor de bouw en de inrichting van het kerkgebouwtje. Wat het allemaal nóg specialer maakt is dat de Heere ook heeft voorzien in een vaste dominee voor deze tweede gemeente, dominee Joshua.  Dominee Joshua was jaren bevriend met Arnest maar de vriendschap is wat verwaterd omdat Arnest volgens dominee Joshua onbijbelse gedachten zou hebben over bijvoorbeeld het spreken in tongen en het niet kunnen verliezen van de zaligheid. Een paar maanden geleden ontmoetten we dominee Joshua weer tijdens een seminar van de Grace-bijbelschool in Gambia (de school waar wij met een aantal jongeren uit de gemeente ook aan deelnemen). Dominee Joshua vertelde in geuren en kleuren dat hij veel geleerd heeft op de bijbelschool en dat hij nu volledig met Arnest kan instemmen op de punten waar hij het voorheen totaal niet mee eens was. Om een lang verhaal kort te maken; dominee Joshua vertelde afscheid te hebben genomen van de gemeente waar hij diende in verband met de onbijbelse praktijken aldaar. Hij heeft de laatste maanden onze kerkdiensten bezocht en, gestuurd door de leiding van de Heilige Geest, zal hij onze tweede gemeente in Galowya gaan bedienen. Soli Deo Gloria!

Schooltje
De bouw van het schooltje gaat ook stap voor stap verder. Het gaat helaas niet zo snel als we graag zouden zien maar een paar jonge knullen uit onze gemeente zijn bezig met het maken van de stenen. Er moeten duizenden stenen gemaakt worden voordat er begonnen kan worden met de daadwerkelijke bouw. Een flinke klus! Inmiddels zijn ook de eerste stoelen en tafeltjes uit Nederland gearriveerd. Fijn dat er zo meegedacht wordt vanuit Nederland. Ook hebben we verschillende bananendozen vol met schriftjes, pennen/potloden, papier, lijm en ander materiaal vanuit Nederland opgestuurd gekregen. Leuk! We kijken ernaar uit om straks de school in te kunnen richten en te starten met het lesgeven. Ook dan is de inzet en expertise vanuit Nederland erg welkom!

Naar Nederland
Arnest en ik hopen in september/oktober 6 weken naar Nederland te komen. Om tot rust te komen, familie en vrienden te ontmoeten en te vertellen hoe de Heere werkt in Gambia. Er staan in die periode, verspreid door het hele land, concerten gepland. Ook zal de jaarlijkse kampvuuravond georganiseerd worden in de periode dat wij in Nederland zijn. Meer info en data volgen later.

Tenslotte willen we u heel graag bedanken voor uw betrokkenheid bij ons en ons werk, voor uw gebed en voor alle praktische hulp, in welke vorm dan ook.