Arnest weer naar Gambia

Arnest is weer veilig terug in het warme Gambia. Afscheid nemen was niet leuk maar Arnest was wel weer erg blij dat hij terug kon naar warmer oord. De kou vond hij nog niet het ergste maar elke keer die vervelende jas aan, muts op en handschoenen aan. Soms vergat hij zelfs zijn jas aan te trekken maar na twee stappen buiten rende hij snel weer naar binnen ?. Vanaf de tweede week deed hij zelfs zijn muts en handschoenen niet meer aan. Liever kou lijden dan dat gedoe met al die dingen.

Ontzettend fijn dat Arnest in deze periode met kerst en oud & nieuw in Nederland kon zijn. Het zijn bijzondere dagen en (voorlopig) mijn laatste keer in Nederland dus dan is het fijn om dat samen mee te kunnen maken. Ook was het heel leuk dat Arnest bij het afscheid op school kon zijn. M’n collega’s hebben flink uitgepakt, zo moesten we een kokosnoot open zien te krijgen en daar samen met een rietje uit drinken. Dat zorgde natuurlijk voor een hoop hilariteit!

De eerste week dat Arnest hier was moest ik nog een paar dagen werken. Dat was voor Arnest een mooie gelegenheid om bij te tanken van de drukte in Gambia. De rest van de weken hebben we verschillende dingen gedaan maar ook bewust tijd gereserveerd voor onszelf en voor goede gesprekken bijvoorbeeld. Om Arnest een breder beeld te geven van christelijk Nederland en Nederlandse tradities zijn we ook een paar keer naar andere kerken geweest (HHK, CGK, GGiN, baptisten en een evangelische gemeente). Over de reformatorische kerken zei hij: ‘de preken zijn echt goed, je merkt dat de dominees veel bijbelonderzoek doen en niet bang zijn om de mensen de waarheid te zeggen maar de muziek is echt slecht’. Maar daar voegde hij dan wel steeds aan toe: ‘beter slechte muziek en een goede preek dan andersom’.
Wat we zoal gedaan hebben? Nou van alles, hierbij een paar dingen: gesprek met NET Foundation, interview Gezinsgids, eerste bijeenkomst thuisfrontteam, gesprek met mijn coach, kerstconcerten, trouwschoenen etc. kopen voor Arnest, vrijwilligersbijeenkomst HVC, presentatie verzorgingstehuis Elim Barneveld, gesprek met dominee en ouderling, bananendozen inpakken voor verscheping en natuurlijk allerlei (familie)bezoekjes.

Leuk dat veel mensen zoveel betrokkenheid tonen. Uiteraard krijgen we ook steeds de vraag; hebben jullie al een huis? Nee, nog niet. Die hádden we bijna. Over een maandje ga ik emigreren dus de meeste reacties waren; oh, maar ben je dan niet bang dat het niet goed komt? “Nee hoor, gewoon een beetje Afrikaans denken; ‘geen probleem, komt goed’.” Maar ik blijf natuurlijk ook gewoon een nuchtere Hollander dus met inpakken ging in één van de bananendozen echt wel een luchtbed en een slaapzak ?.

Arnest gaat nu hij weer in Gambia is snel op zoek naar een huis en de laatste dingen regelen voor de bruiloft. Ook ik ga in Nederland verder met dingen regelen: trouwjurk, trouwaccessoires, emigratie, kleding uitzoeken, missieplan uitwerken (coaching), thuisfrontteam, afscheidsbijeenkomst, laatste afspraken met familie en vrienden en stiekem ben ik ook benieuwd wat er op mijn vrijgezellenfeest gaat gebeuren 19 januari!

Op de kerstmarkt in Ede…