Op het meest westelijke puntje van Afrika aan de Atlantische Oceaan ligt Gambia. Gambia is het kleinste land op het vasteland van Afrika. Gemiddeld is het land zo’n 35 kilometer breed en 320 kilometer lang. Op de kuststreek na wordt Gambia geheel omsloten door Senegal. Sinds 1965 is Gambia onafhankelijk van het Britse koninkrijk. De ongeveer 1,7 miljoen inwoners van Gambia behoren tot de armsten van Afrika.
Klimaat
Gambia heeft een tropisch savanneklimaat. De temperaturen in Gambia zijn het gehele jaar door hoog. Het wordt overdag gemiddeld tussen de 31 en 38 graden, met iets koelere temperaturen aan de kust. De gevoelstemperatuur is hier sowieso al lager door het lichte briesje. Wanneer de winter begint kan het wat koeler worden ’s nachts. Vaak daalt de temperatuur dan tot zo’n 19 graden. Gambia kent twee overduidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Vanaf eind oktober tot begin juni is het zeer droog in Gambia. Het regent dan zelden en als het eens een keertje regent zijn de hoeveelheden over het algemeen zeer laag. Vanaf de 2e of 3e week van juni zie je een duidelijke omslag in het weer. De luchtvochtigheid loopt op en de kans op regen neemt enorm toe. Deze neerslag valt vrijwel altijd in de vorm van (soms flinke) buien, die vooral ontstaan aan het einde van de middag of na zonsondergang. Gedurende het regenseizoen valt vrijwel alle neerslag die Gambia te verwerken krijgt.
Religie
Ongeveer 90% van de inwoners van Gambia is moslim en 5-8% is christen. De christelijke gemeenschap bestaat uit circa vijftigduizend rooms-katholieken en tienduizend protestanten.
Gambia staat bekend als een land met een voor Afrikaanse begrippen relatief grote godsdienstvrijheid. Ondanks dat er vanuit de overheid geen sprake is van vervolging, heerst er in de familiesfeer vaak wel een taboe op andere godsdiensten dan de islam. Er zijn veel schrijnende voorbeelden van christenen die verdrukking ervaren vanuit hun familiekring. Zoals Modou, een moslim van de Fulastam, die tot geloof kwam. Zijn familie nam uit wraak zijn huis, vrouw en kinderen af. Modou is geen uitzondering. Een groeiend aantal moslims bekeert zich tot het christendom wat leidt tot een urgente en toenemende hulpvraag in Gambia.